Leapşa tristo-pesimistă

... care îmi vine de la Dan Mihuţ spune că numărul pe luna aceasta al Tomis-ului va fi ultimul. Cu câteva zile în urmă revista tocmai aniversase 45 de ani de apariţie, şi probabil că administraţia locală s-a gândit s-o mai scoată puţin la pensie. Glumind oarecum, mă gândeam că în aceşti ultimi ani, aflat pe la colocvii, festivaluri, conferinţe din ţară şi/sau străinătate, am tot fost întrebat sau am primit cărţi pentru a le duce fie la Universitate, fie la revista Tomis. Şi, deşi n-am lucrat niciodată nici la Tomis, nici la Universitate, acum mă simt solidar deodată cu aceste ultime repere de normalitate într-un oraş parcă numai al marinarilor şi dansatoarelor de samba.

7 comentarii:

AP spunea...

se zvoneste pana ne trezim ca e adevarat. e timpul unei rezistente.

BitRiver spunea...

Odihneasca-se in pace, oricum nu era o afacere profitabila. Cat cheltuia lunar de la bugetul local? Parca un miliard de lei vechi. Si redactorii erau platiti la misto... Bai, daca tot le place sa scrie intr-o revista de cultura zonala/provinciala sa-si faca, frate, una care sa nu mai depinda de jegul asta de stat. Pana la urma, toate revistele culturale au aparut in comunism cu un scop. Care mai e scopul lor, acum, in capitalismul asta clorotic incat sa justifice cheltuieli de la bugetul local?

Mircea Ţuglea spunea...

Da, mă gândesc că în logica asta ar fi cazul să desfiinţăm şi teatrele, bibliotecile şi, până la urmă, chiar şi şcolile.
Problema la Tomis era că banii nu se duceau mai deloc în revistă, ci în tot felul de afaceri adiacente, care, iarăşi da, chiar au fost profitabile pentru nişte oameni.
Precum vezi, totul a fost super-profitabil!

ANDREEA spunea...

Revista asta n-o să dispară. Dacă s-ar termina cu Tomisul, ar dispărea şi o groază de "mentori" ai publicaţiei care au spălat de toate, mai ales bani, mai profi şi mai cu talent decât inundaţiile care au spălat uliţele şi chirpicii din Moldova. Nu un miliard pe lună, dar în ultimii patru ani, bugetul s-a dublat: De la 300 milioane ROL în 2006 până la... .

După ce supravieţuirea revistei de la înec va fi oficială, atunci cu siguranţă trebuie reorganizată, regândită, re-, re-, re-. Asta ca să nu dispară de la sine.

Mircea Ţuglea spunea...

Uitasem - Biblioteca Judeţeană s-a închis deja. Probabil de asta nu mi-a venit acasă înştiinţarea că trebuie să înapoiez cărţile, plus amenda. Săracii, nici fonduri de cărţi poştale n-au mai avut...

ANDREEA spunea...

Poate puteţi face ceva cu protestul ăsta împotriva ciopârţirii drepturilor de autor: http://andreea-pavel.blogspot.com/2010/07/bedros-horasangian-protest-drepturi-de.html

Mircea Ţuglea spunea...

Comentariu publicat şi la tine pe blog:
"Eu nu semnez fiindcă scrisoarea este greşit concepută... Atunci când se va delimita clar despre ce este vorba cu "drepturile de autor", atunci când nu se va mai face evaziune fiscală la greu pe chestia asta, când televiziunile nu îşi vor mai plăti angajaţii pe "drepturi de autor", atunci voi semna. Un impozit mic pe drepturi de autor este de dorit, dar atât timp cât este vorba despre autori, şi nu angajaţi."